Andelen fett i kroppen kan mätas på många olika sätt. De mest korrekta mätningarna måste göras på sjukhus eller privatkliniker då de kräver avancerad utrustning. Det går att grovt uppskatta fettprocenten med en våg hemma i badrummet.

Eftersom fett, muskler och vatten leder ström olika kan en våg som skickar en strömpuls göra en beräkning av kroppsfettet. Detta kallas för bioelektrisk impedansmätning.

Tjock man på våg, mäta fettprocent
Fett, muskler och vatten leder ström olika. Med bioimpedans kan man uppskatta fettprocenten på badrumsvågen.

Varför mäta fettprocent på vågen?

Det råder inga tvivel om att fetma är korrelerat till ohälsa. För överviktiga människor som börjar banta med både diet och träning är det viktigt att följa inte bara viktnedgången utan också fettprocenten.

Många som bantar rasar i vikt snabbt i början för att sen nå en platå. Det beror i många fall på att man samtidigt har börjat träna och röra på sig, vilket ger ökad muskelmassa.

Om man då bara följer vikt som mätvärde kanske man tappar motivationen när man når platån. Därför är det viktigt att mäta även fettprocent, muskelmassa och kanske också omkrets på midja, lår, armar med mera.

Mer korrekt mätning av fettprocent på klinik

Vill man ha mer korrekta mått än vad en badrumsvåg kan ge måste man vända sig till ett sjukhus eller privatklinik. Där kan man göra olika avancerade tester för att mäta kroppsfett. Vanligtvis använder man DEXA eller BodPod.