Andelen kroppsfett kan mätas på många olika sätt och en grov uppskattning är möjlig med våg som har bioimpedans. De mest korrekta mätningarna görs på sjukhus eller privatklinik med tillgång till mer avancerad utrustning. Badrumsvågen kan användas för eget bruk och följa sin egen utveckling men ta den exakt fettprocenten med en nypa salt.

Så hur kan badrumsvågen då mäta kroppsfett? Eftersom fett, muskler och vatten leder ström olika kan en våg som skickar en strömpuls göra en beräkning av andelen kroppsfett. Denna metod kallas för bioelektrisk impedansmätning.

Tjock man på våg, mäta fettprocent
Fett, muskler och vatten leder ström olika. Med bioimpedans kan en våg uppskatta fettprocenten i kroppen.

Varför mäta fettprocent på vågen?

Det råder inga tvivel om att fetma är korrelerat till ohälsa. För överviktiga människor som börjar banta med både diet och träning är det viktigt att följa inte bara viktnedgången utan också fettprocenten.

Många som bantar rasar i vikt snabbt i början för att sen nå en platå. Det beror i många fall på att man samtidigt har börjat träna och röra på sig, vilket ger ökad muskelmassa.

Om man då bara följer vikt som mätvärde kanske man tappar motivationen när man når platån. Därför är det viktigt att mäta även fettprocent, muskelmassa och kanske också omkrets på midja, lår, armar med mera.

Exempel på personvågar med bioimpedans


Tanita BC 545N (Premium)

På 15 sekunder mäter denna personvåg kroppssammansättning med hjälp av bioimpedans genom kontakt med båda fötterna och båda händerna.

Det ger bättre och mer pålitliga värden än vad en billigare våg med bara fotkontakt skulle göra. Priset är dock betydligt högre och därför hittas köpare hos personer med högre krav på tillförlitlighet.

Kan mäta: vikt, fettprocent, kroppsvätska, muskelmassa, benmassa, BMR, BMI, visceralfettindikator, metabolisk ålder

Beurer BF720 (Budget)

Den här vågen är billigare att köpa men har vunnit bäst-i-test för många år sen. Fyra elektroder skickar strömmen som behövs för att kunna göra mätningen och komma fram till en fettprocent.

Den har bluetooth och kan skicka data till din mobiltelefon ifall du vill föra statistik över din vikt etc.

Kan mäta: kroppsvikt, kroppsfett, muskelmassa, benmassa, BMI, BMR, AMR

Mer korrekt mätning av fettprocent på klinik

Vill du ha mer korrekta mått än vad en badrumsvåg nånsin kan ge måste du vända sig till en klinik. Avancerade mätningar görs där med DEXA-scan eller en BodPod.

Förutom en total fettprocent kan man genom DEXA även se var fettet finns lokaliserat och det är ur hälsosynpunkt skillnad på visceralt fett runt organen, bukfett och underhudsfett.