Vågar som ger mer än bara din vikt brukar kallas för diagnostiska vågar. Exempel på mätvärden kan vara t.ex. fettprocent, muskelmassa, BMI och metabolism. Vi går här igenom de olika mätvärdena och ger exempel på bra diagnostiska vågar att använda.

Vågen som mäter andel fett, muskler och vatten

Det som en diagnostisk våg nyttjar är att kroppens vävnader och vätskor leder ström olika bra. Vatten och muskler leder ström betydligt bättre än fett, som är en isolator med högt motstånd (resistans).

Mätmetoden kallas för bioelektrisk impedansmätning och bygger på en liten strömpuls som skickas mellan två eller flera olika kroppsdelar. Vanligast är att pulsen går från din ena fot på vågen till din andra fot. Beroende på din kroppssammansättning tar sig strömpulsen fram olika snabbt och effektivt.

Utifrån impedansmätningen kan en diagnostisk våg ge dig värde på fettprocent, muskelmassa, vatteninnehåll och basal metabolism.

Vågar som anger ditt Body Mass Index (BMI)

Att en våg kan ge dig ditt BMI är egentligen ingen avancerad diagnostik. Det enda som krävs är att du matar in din längd som lagras i en personlig profil. Utifrån längden och din aktuella vikt så räknar vågen ut ditt BMI idag . Formeln för detta är [VIKT i kg] / [LÄNGD x LÄNGD i meter).

Exempel: Jan är 184 cm lång och väger 79 kg. Hans BMI beräknas enligt formeln 79 / (1,84×1,84) = 23,3

Vilket BMI ska man ha?

WHO (World Health Organisation) har följande tabell för klassificering enligt BMI

KlassificeringVikt (kg)
Undervikt< 18,5
Normalvikt18,5  – 24,9
Övervikt25 – 29,9
Fetma, klass I30 – 34,9
Svår fetma, klass II35 – 39,9
Mycket svår fetma, klass III> 40

Läs mer på vår faktasida om BMI som mätvärde.

Uppskattning av metabolism – Basal Metabolic Rate (BMR)

Basalmetabolism eller basalomsättning är ett värde som beskriver hur många kalorier din kropp behöver för vitala funktioner som hjärt- och hjärnaktivitet vid total vila.

Det har alltså inget med din dagliga aktivitet att göra. Diagnostiska personvågar för hemmabruk kan mäta och uppskatta din kropps minimikrav på energiintag. Läs mer om BMR.

Exempel på diagnostiska vågar

Ett par exempel på diagnostiska vågar som finns på marknaden för privatperson har vi plockat ut som favoriter.


Garmin våg Index Smart Scale

Ett av världens ledande företag när det gäller tekniska applikationer för träning och fitness är Garmin. Du kanske redan har en träningsklocka med GPS och pulsmätning från de?

GARMIN Index S2 Smart Scale, diagnostisk våg
GARMIN Index S2 Smart Scale

Garmin Index Smart Scale är en uppkopplad personvåg som har både WiFi och Bluetooth. Vågen ansluts till Garmin Connect så att du får dina mätvärden synkade till din träningsdagbok.

Mätvärden: vikt, BMI, kroppsfett, vatteninnehåll, benmassa, muskelmassa
Antal profiler: 16 st personer
Maxvikt: 180 kg


Beurer BF100

Det är en professionell våg som har en löstagbar handenhet för att kunna göra den bioelektriska impedansmätningen genom hela kroppen. Vågen har hela åtta elektroder och ger därför en av de bästa mätningarna som går att få med vågar. Den mäter kroppsfett, vätska, benmassa och muskelmassa. Vågen beräknar även din basalomsättning (BMR).

Hos CDON finns ett brett utbud av Beurers personvågar.

Tanita BC-601

Tanitas mest avancerade personvåg. Den ger massor med mätvärden som kan vara intressant att följa; vikt, fettprocent, vatten, bukfett, benmassa, muskelmassa och metabola faktorer som dagligt kaloribehov (BMR) och metabolisk ålder.

Du får kroppssammansättning för olika delar av kroppen; armar, ben och överkropp. Den ger en helhetsbild för den som försöker förbättra formen.